Kom ik in aanmerking?


Om voor een sociale woning in aanmerking te komen, dien je aan enkele voorwaarden te voldoen. Hieronder vind je een overzicht van de voorwaarden waaraan je als kandidaat dient te voldoen:

Inschrijving in register

Je moet ingeschreven zijn in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister. Je hebt dus een domicilie- of referentieadres. Het is niet voldoende wanneer je ingeschreven bent in het wachtregister.

Leeftijd

Je kan je alleen maar inschrijven als je ouder bent dan 18 jaar.

Er zijn twee uitzonderingen.

  • Ben je nog geen 18 jaar, maar woon je begeleid zelfstandig of ga je met begeleiding zelfstandig wonen? Dan kan je wel inschrijven. Je moet hiervoor wel een bewijs van de dienst die jou begeleidt binnenbrengen.
  • Ben je een ontvoogde minderjarige? Dan kan je wel inschrijven. Breng je vonnis mee.

Inkomen

Je inkomen mag niet te hoog zijn. Met inkomen bedoelen we het gezamenlijk belastbaar inkomen, afzonderlijk belastbaar inkomen, IVT, leefloon en de van belasting vrijgestelde beroepsinkomsten uit het buitenland of verworven bij een Europese of internationale instelling.

Enkel het inkomen van de toekomstige referentiehuurder en zijn of haar echtgeno(ot(e) of feitelijke of wettelijke samenwoner die mee de woning gaat bewonen, telt mee.

Wij kijken naar het inkomen van het meest recente jaar (maximum 3 jaar oud) waarvoor een aanslagbiljet beschikbaar is. Binnen één gezin zijn verschillende inkomensjaren mogelijk maar we indexeren ze allemaal naar het huidige jaar.

Als het inkomen de inkomensgrens overschrijdt of als niemand een inkomen heeft, dan kijken we naar het huidig inkomen.

Hoe hoog mag je inkomen zijn?

Het maximale (gezamenlijk) inkomen als je inschrijft in 2023:

Jouw gezinstype Geïndexeerde inkomensgrens 2023
Alleenstaande 28.105 euro
Alleenstaande met handicap 30.460 euro
Anderen 42.156 euro
Verhoging per persoon ten laste* 2.356 euro

* Een persoon ten laste betekent:

  • een kind dat op jouw adres is ingeschreven en dat minderjarig is of een kind voor wie kinderbijslag wordt uitbetaald;
  • jouw kind dat regelmatig bij jou verblijft en minderjarig is of voor wie kinderbijslag wordt uitbetaald;
  • iemand die erkend is als ernstig gehandicapt.

Je kan ook inschrijven als:

  • je inkomen van het jaar van je meest recente aanslagbiljet te hoog was, maar sindsdien je inkomen gezakt is onder de maximumgrens. We kijken we naar je huidig inkomen van de laatste 3 maanden;
  • je in collectieve schuldenregeling, budgetbegeleiding of budgetbeheer zit: we kijken naar je actueel besteedbaar inkomen.

Eigendom

Je kunt je niet inschrijven als je een woning of bouwgrond volledig of gedeeltelijk:

  • in volle eigendom, vruchtgebruik, erfpacht of opstal hebt.
  • in erfpacht, opstal of vruchtgebruik hebt gegeven.

Deze voorwaarde geldt voor de toekomstige referentiehuurder. Ze geldt ook voor de persoon die met de referentiehuurder gehuwd is, die ermee wettelijk samenwoont of die de feitelijke partner is en de woning mee zal bewonen.

De voorwaarde geldt ook voor een woning of bouwgrond in het buitenland.

Bracht je als zaakvoerder, bestuurder of aandeelhouder een woning of bouwgrond in een vennootschap in? Dan kan je ook niet inschrijven.

Er zijn een paar uitzonderingen mogelijk:

  • Je woning is onbewoonbaar of ongeschikt verklaard. Dit gebeurde maximaal 2 maanden voor jouw inschrijving;
  • Jouw woning is onaangepast aan je fysieke beperking;
  • Je hebt een handicap en komt in aanmerking voor een ADL-woning;
  • Je hebt een woning in een ruimtelijke bestemmingszone in België waar wonen niet mag (zoals een campingverblijf);
  • Je verliest het beheer van je woning door een collectieve schuldenregeling of een faillissement;
  • Je hebt een eigendom met een (ex-)partner die de woning niet mee gaat bewonen;
  • Je hebt een woning of bouwgrond gedeeltelijk in eigendom(srecht) kosteloos verworven, bijvoorbeeld via een erfenis of schenking.

In bepaalde gevallen dien je de woning in kwestie te vervreemden binnen het jaar na de toewijzing van een sociale woning. Bij vragen kan je ons contacteren en dan bekijken we je dossier samen.

Let op: Eigendom in het buitenland is verboden. Bij vermoeden van fraude bij huurders zal er een onderzoek opgestart worden, mogelijk met huurbraak en terugbetaling van de sociale voordelen tot gevolg.

Aanvullend op de hogervernoemde inschrijvingsvoorwaarden, dien je als huurder te voldoen aan:

Taalkennis Nederlands niveau 2

Nieuwe huurders moeten twee jaar nadat zij huurder zijn geworden het Nederlands niveau 2 kennen. Indien je bij inschrijving als kandidaat-huurder nog niet beschikt over dit niveau verwijzen we je door naar het Agentschap Integratie & Inburgering.

Heb je het basisniveau Nederlands niet na 2 jaar sociaal huren? Dan kan je cv Nieuw Sint-Truiden een uitstel vragen van één jaar. Voldoe je daarna nog niet? Dan kan de toezichthouder je een administratieve geldboete opleggen.

Inschrijving bij VDAB

Indien je huurder wordt van een sociale woning en niet-beroepsactief bent maar wel arbeidspotentieel hebt en nog geen 64 jaar bent, moet je je inschrijven bij de VDAB. Tenzij je door billijkheidsredenen of uitzonderingsvoorwaarden niet in staat bent om te werken of actief naar werk kan zoeken. Dan beschik je niet over arbeidspotentieel en moet je niet aan de voorwaarde voldoen. Het gaat om:

  • uitkeringsgerechtigde personen voor wie een uitzondering geldt door billijkheidsredenen, nl. personen die een leefloon ontvangen en over wie het OCMW beslist dat zij door billijkheidsredenen niet kunnen werken;
  • personen die niet kunnen werken door arbeidsongeschiktheid, invaliditeit of een erkende handicap.                

 

Ik wil huren Kom ik in aanmerking